5 módszer, hogy a fotós vállalkozásod vezetője legyél

Minden kreatív szakmában dolgozó ember – így mi fotósok is – a pályánk elején szenvedélyből kezdünk el alkotni.

Mindegy, hogy fotózás, filmezés, festés vagy színjátszás- az inspiráló erő mindenhol ugyanaz. Szeretjük, amit csinálunk és úgy gondoljuk egyszer majd meg is élünk belőle.

Gondolom hallottátok, már azt az elcsépelt mondást, hogy „Ha egy olyan foglalkozást választasz, amit szeretsz, akkor egy napot sem kell dolgoznod életed során.” Annak ellenére, hogy a mondat igaz, be kell lássuk, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy pénzt keresünk, be kell indítanunk a vállalkozásunkat. Ez utóbbihoz pedig egy másfajta szakértelemre van szükség, ami sokféle ismeretet, készséget és képességet jelent amellett, hogy jó képeket készítünk.

Mint ahogyan én is, valószínűleg legtöbben közületek, Ti is egyedül viszitek a vállalkozásotokat. Ti vagytok a főfotósok, a másodfotósok és az asszisztensek is. Ti feleltek az ügyfélszolgálatért, úgy mint a marketing részlegért. Ti vagytok a designerek, a brandre szakosodott szakértők, a social médiások, a projektvezetők és a természetesen az értékesítők is. Nagy valószínűséggel mindezek egyikéhez sem értettetek, amikor belekezdtetek a fotózásba.

Hozzátok hasonlóan engem is a fotózás szeretete vonzott be a kezdeti időkben. Mindig is szerettem fényképezni, és az első gyerekem születése után úgy gondoltam összekötöm a kellemeset a hasznossal, így léptem erre az útra. Majdnem 10 éve vagyok a szakmában és visszatekintve a saját és más fotós ismerőseim hibáira, azt hiszem megtaláltam azt a szemléletet, ami ahhoz kell, hogy a kreatív fotósok üzletemberekké is váljanak.

A karrierünk elején hajlamosak vagyunk a felszerelésünkre koncentrálni, és ebbe befektetni. Ez jó és szükséges dolog is. Meg kell tanulnunk helyesen exponálni, értenünk a gépünket és önbizalommal használni is azt. Meg kell ismernünk a fény minden formáját. Gyakorlatot kell szerezzünk abban, hogyan segítsük az ügyfeleinket abban, hogy kényelmesen érezzék magukat a kameráink előtt és folyamatosan szükséges az utómunkánk fejlesztése is. Ezek a technikai szempontok.

Az egyenlet egyszerű. Minél több energiát és pénzt fektetsz ezen készségeid fejlesztésébe annál több ügyfelet fogsz lenyűgözni a képeiddel. Elég könnyű, nem? Nos, sokan esnek ennek a gondolatmenetnek a csapdájába. A fent említett feladatokra fókuszálnak, anélkül, hogy látnák a teljes képet.

Gondolj bele egy óriási cég, az Apple példájába. Elkezdtek számítógépeket gyártani. Ha csak és kizárólag arra fókuszáltak, hogy egyre több és jobb gépet gyártsanak, akkor sose tartanának ott, ahol ma. Volt egy tervük. Változatossá tették a termékvonalukat. Fantasztikus marketing kampányokat szerveztek és kommunikációjukkal megváltoztatták az emberek gondolkodásmódját a technológiáról. Neked is pontosan ugyanígy kellene gondolkodnod a saját vállalkozásodról is.

Ha nem tudod, hogyan állj neki, itt van néhány fontos szempont, amit megéri átgondolni, ha fejlődni akarsz a fotós vállalkozásod üzleti részét illetően.

1. Legyen egy terved

A cégek célokat tűznek ki. Képzeld el hol akarsz lenni 2-5 év múlva. Hogy nézne ki a fotós business-ed? Egy helyen akarsz fotózni? Vagy utazni akarsz a fotózásaiddal? El akarsz érni egy bizonyos stílusú ügyfélkört? Te akarsz lenni, a legtapasztaltabb fotós a környékeden? Vagy netán van egy bizonyos összeg, amit el akarsz majd kérni a szolgáltatásaidért? Bármi is legyen a célod, szükséged lesz egy tervre, hogy elérd ezeket. Mire lenne szükséged ahhoz, hogy ezeket elérjed hogyan nézne ki az út, lépésről lépésre. Melyek azok a dolgok amelyek segítenek előrébb vinni az úton, és melyek azok, amik csak gátolnak benne? A lépéseket bontsd, kisebb részekre, reálisan elvégezhető feladatokra. Ezekhez szabj határidőt. És INDULJ EL. Lépésről lépésre. Mindig csak az előtted álló feladattal foglalkozz, és csináld.

„Done is always better than perfect”- magyarán az elvégzett dolog mindig jobb, mint a tökéletes. (amire csak vársz)

2. Fektess be

A vállalkozásod pénzt termel és táplálnod kell ahhoz, hogy növekedjen. Ehhez pedig elkerülhetetlen, hogy néha befektess az üzletedbe.
Több féle befektetés létezik, amivel fejlesztheted a vállalkozásodat.

Az első, ami a legtöbb fotósnak eszébe jut, az a felszerelés – szükséged van kamerára, objektívekre, számítógépre, hogy elvégezd a munkádat. De legyünk őszinték, nincs szükséged olyan sok mindenre. Egy új objektív vagy egy kamera nagy költség, ami lassan megtérülő befektetés. De egy még szuperebb kamera vagy objektív nem hoz majd több ügyfelet neked. (Hiszed vagy nem, nekem 2 objektívem van, amiből az egyiket alig használom 😊 )

Befektetni olyan dolgokba érdemes, aminek ténylegesen pozitív hozadéka lesz a vállalkozásod tekintetében. A két legfontosabb dolog ezek közül a marketing és Önmagad. Mert lehetsz akár te a legtehetségesebb fotós is a világon, de ha nem hallottak rólad vagy nem látták a munkáidat, hogyan fognak bejelentkezni hozzád?

Amikor azt mondom fektess marketingbe, ezalatt nem feltétlenül a Facebook vagy Instagram hirdetéseket értem (amelyek természetesen lehetnek hasznosak), hanem például egy olyan fotózást, ami a portfóliódat építi, olyan helyszínen, olyan típusú ügyfelekkel és márkákkal amelyekkel a jövőben dolgozni szeretnél vagy ahol fotózni szeretnél. Egy-egy jól megfogalmazott, jó időzítéssel kimenő tartalmad is szintén generálhat megrendeléseket. A marketingnek számos olyan oldala van, ami nem hirdetés, mégis működik.

És most beszélünk végre rólad, és az Önmagadba fektetett értékről. Emlékezz, amikor arról beszéltünk, hogy te vagy az értékesítési csapat, a marketinges csapat, a branding csapat és még sok más egy személyben? Rengeteg funkciót töltesz be és éppen ezért kritikus pont, hogy oktatásba is fektess. Saját tapasztalatomból tudom, hogy ez a legjobb döntés, amit a fotós vállalkozásodért tehetsz. A tudásod és a képességeid amelyekre szert teszel éveken keresztül hasznodra lesznek ebben a vállalkozásban, sőt akár más területen is.

3. Szervezz ki

Emlékszel amikor az Apple-vel példálóztam? Mit szólsz ahhoz, ha azt mondom, hogy technikailag nem is gyátanak számítógépeket? Ez most egy lesarkítás természetesen, de a tényleges gépeiket Kínában gyártják, és a legtöbb alkatrészük is külsőst cégektől érkezik. Valójában nem az Apple gyártja ezeket. Ők megtervezik, piacra viszik és eladják a termékeket.
Te is tanulhatsz ebből.

Vannak olyan feladatai a vállalkozásodnak, amik nem létfontosságúak, de szükséges elemei a vállalkozásodnak? Ráadásul sok-sok idődet veszik el? Dolgok, amik alacsony megtérülésűek a ráfordított idődhöz képest ezért talán valaki más is megcsinálhatná helyetted? Ha van, nagyszerű. Szervezd ki ezeket a feladatokat és koncentráld az energiáidat azokra, amikben jó vagy és változást hoznak majd a cégedben.
Megbízhatsz tartalomgyártókat, akik vállalják a közösségi oldalaid kezelését, webdesignert, aki megcsinálja a honlapod, sőt ha nem szeretsz sokat ülni a gép előtt és retusálni, akár még azt is kiszervezheted.
Az ezekkel megspórolt időt pedig a fotózásra vagy éppen új ügyfelek megszerzésére fordíthatsz. (Ezeket az árképzésed során ne felejtsd majd figyelmen kívül. Ha szeretnél ebbe jobban belemélyülni akkor nézz be ide: A tudatos árképzés webinár)

Azonosítsd be azokat a teendőidet, amik a legtöbb időt és energiát emésztik fel, és kérdezd meg magadtól: nem lehet, hogy más gyorsabban és jobban vagy olcsóbban megcsinálná helyettem?

4. Automatizálj

Vannak olyan tevékenységek, amiket folyamatosan csinálnotok kell. Megírni ugyanolyan témájú emaileket, válaszolni hasonló kérdésekre, kiküldeni szerződéseket, gallériákat, stb. Gondoljátok át, mit tudnátok ebből automatizálni, ezzel pedig a saját időtöket optimalizálni. Léteznek szoftverek, app-ek amiket pontosan ezekre a célokra készítettek.
Például ha használsz studio management szoftvereket (Iris works, Honeybook vagy Studio Ninja ), rengeteg időt meg tudsz spórolni az emailek, szerződések, emlékeztető üzenetek kiküldésének automatizálásával. De kezdésnek például a gmail sablonok használata is segíthet ebben.

5. Tanulj a pénzügyekről

Nagy valószínűséggel legtöbbeteknek nincs gazdasági végzettsége, és úgy hiszem, hogy a pénzhez való hozzáállás ilyenkor leggyakrabban a szülői mintákban keresendő. Vélhetőleg ők nem sikeres nagyvállalkozók (ha igen, akkor szerencséd van) és nem adtak neked gazdasági tippeket, hogyan működtesd a vállalkozásodat. Épp ezért a Te felelősséged, hogy valamennyire pótold a hiányosságaidat.

Szerencsére, ma már rengeteg könyv elérhető, amiből tanulhatsz a vállalkozásokról, pénzügyekről, megtakarításokról és befektetésekről.
Ajánlom ehhez ezeket a könyveket:
Mike Michalowicz: Először a profitot
Jen Sincero: Vagány vagy!
Robert T. Kiyosaki: Gazdag papa, szegény papa
Napoleon Hill: Gondolkozz és gazdagodj!

Egyedül vezetni egy vállalkozást kemény dolog, ugyanis minden teher a Te válladat nyomja. De lehetőség is egyben, hogy felfedezz és megtanulj különböző készségeket, melyek mindig segítségedre lesznek, akármilyen projektbe vagy vállalkozásba vágj is bele. A tudásod és a tapasztalatod mindig értékes lesz.

Épp ezért fontos, hogy a fotózzás „unalmas” részeire is koncentrálj a kezdetektől fogva, mert minél előbb sajátítod el a vállalkozás működésénekalapszabályait, annál jövedelmezőbben és hosszabban létezhetsz a választott szakmádban.