Mi kell ahhoz, hogy sikeres családfotós legyél?

A családfotózás kétségtelenül az egyik, hanem a legtöbb értéket adó fotózási műfaj. A gyerekkor emlékei, a családi kötődéseink, és az idő múlása teszik évek alatt felbecsülhetetlenné ezeket a sorozatokat.

13 év és több száz családi fotózással a hátam mögött úgy gondolom nem mindenkinek való ez a műfaj, hiszen a szépsége mellett, rengeteg kihívással is meg kell küzdeni annak aki erre a pályára lép. Személyiségeink sokszínűségéből adódóan nem biztos, hogy mindannyian alkalmasak vagyunk a család fotós szerepre.

Márpedig, ha csinálunk valamit, akkor leszünk benne jók, ha igazán szeretjük azt.

Nézzük, benned megvannak a család fotózáshoz szükséges képességek?

Empátia

A családi fotózásokon több emberrel dolgozunkk egyszerre. A főszereplők általában ráadásul gyerekek, akikhez mindig a legnagyobb empátiával kell kapcsolódni, hiszen ha őket “elveszítjük” a fotózás alatt, akkor lőttek a sorozatunknak. A gyerekeknek ezer arcuk van és a különböző korszakok, más és mást hoznak ki belőlük. A legfőbb feladatunk ilyenkor a bizalmuk elnyerése, ami valljuk be őszintén ilyen rövid idő alatt nem egyszerű dolog, ám a különböző technikák, játékok, az értő figyelem és az empatikus odafordulás csodákra képes. Ne felejtkezzünk el arról sem, hogy ilyenkor az apukák és az anyukák is feszültek lehetnek, akiket ilyenkor a higgadságunkkal és a magabiztosságunkkal segíthetünk oldódni. És ezzel el is érkeztünk a második pontunkhoz.

Magabiztosság

Tudom, most azt gondolod, oké, könnyű neked ennyi évvel a hátad mögött, de hidd el én sem voltam mindig ilyen laza. Az első időkben természetesen bizonytalan voltam, és belülről én is izgultam,” na vajon ebből mi lesz”? Át tudok adni elég képet? Élesek lesznek a képeim? Mit csináljak ha valamelyik gyerek elsírja magát? Jesszusom még túl sokat is mozognak, ajaj…
Ekkor nem volt más választásom, mint mosolyt csalni az arcomra és azt mutatni, hogy minden rendben van. Ugyanúgy, mint amikor a gyerekedet nyugtatod egy-egy becsúszott baleset után. Ha ő azt látja, hogy Te nem aggódsz, ő is nyugodtabb lesz. Ez működik a családi fotózásoknál is. A magabiztosságod nyugtatólag hat majd főleg a szülőkre, rajtuk keresztül pedig a gyerekekre. És van egy jó hírem: ahogy egyre többet fotózol és egyre több kezdeti fotózást “élsz túl”, úgy leszel ténylegesen is magabiztosabb. A mosoly az arcodon ilyenkor már nem felvett lesz, hanem tényleg őszinte.

Játékosság

Ebben a műfajban talán nélkülözhetetlen tényező a játékosság. Bár nem tartozik a hivatalos szeretetnyelvek közé, de a fotózások szeretet nyelve számomra mégis ez. Azzal, hogy képes vagy fotósként a gyerekek életkorának megfelelő játékosságra, ha ezeket mind játékok, kisebb feladatok formájában, mind a viselkedéseddel élményként meg tudod adni számukra (illetve a szüleik számára is) akkor biztos lehetsz benne, hogy család fotósként óriási lépést tettél a siker felé. Hangsúlyoznám, hogy nem bohócnak, vagy óvónőnek kell lenned, hisz Te mégis a fotós vagy, de kulcs pillanatokban mégis átváltozhatsz játszótárssá, hogy ezzel új szintre emeld az adott helyzetet, illetve szakmailag számodra optimális feltételeket teremts. Ha úgy ismered önmagad, hogy ez neked nehezedre esik, akkor gondold meg kétszer is, hogy a család fotózásra adod -e a fejed.

Határozottság

Az önbizalommal szorosan összefüggő tulajdonság, amit nem csak a család fotózásokon szükséges olykor alklamaznod, de az ügyfélkommunikációdban és a saját értékeid képviselésében is, mint vállalkozó.

De nézzük először, hogy a fotózásokon, mikor van szükséged a határozottságra? Akármennyire is empatikus és kedves vagy ez nem fordulhat át abba, hogy önmagad szivasd (már bocsánat).
Neked kell vezetni a fotózást, hiszen Te vagy a fotós. Te tudod hol, mikor, milyen körülmények kellenek ahhoz, hogy az ügyfél azt kapja amire vágyik, és bár kéréseket lehet teljesíteni olykor, de fontos, hogy határozottan, de kedvesen képviseld magad (a fotózás előtti tájékoztató anyagokba erre térj is ki külön). A gyerekekkel ugyanez a helyzet. Fegyelmezned NEM neked kell őket, ám a határokat ki kell jelölnöd, hogy itt mit lehet és mit nem. A szülők felelőssége ennek betartatása.

Abban a pillanatban ha a szülők, illetve a gyerekek is megérzik azt hogy nem vagy elég határozott, akkor átveszik az irányítást,és ez az amit biztosan mondhatom senki sem szeretne.

Improvizáció

Gyerekekkel dolgozni nehéz, ugyanakkor áldás is. Sokszor előfordul, hogy valamit nem szeretnének, hogy durcásak, feszegetik a határokat és ilyenkor úgy érzed, nem tudod megcsinálni, amit elterveztél velük. No, ezek az alkalmak azok, ahol a legjobban gyakorolhatod az elengedést;) Család fotózásnál, sosem alakul minden a tervek szerint. Ekkor jön az improvizáció, amivel megmentheted a helyzeteket. Persze most azt gondolod, na jó-jó, de nem olyan könnyű ez. Nem, tényleg nem. Ám ha elegendő ötlettel vagy felruházva, ha empatikusan fordulsz a gyerekek és a szülők felé, biztosan meg fogod érezni, mi az amivel helyettesítheted a tervedet. Sose felejtsd a lifestyle család fotózásban minden “esemény” téma lehet.

családi fotózás természetben

+1. Szakmai tudás

A legfontosabb tényező. Hiszen a fenti tulajdonságok semmit sem érnek akkor, ha nincs mögötte minőségi szolgáltatás, profi munkamenet és igényes utómunka. Sokszor tapasztalom, hogy fotósok már a marketingen gondolkoznak, de még nincs meg mögötte a szakmai tudás. Pontosan az, amivel professzionálissá tehetjük az eladni kívánt szolgáltatásunkat. Úgy gondolom ez az az alap, amire majd évekig építkezhetsz, épp ezért nem érdemes megspórolni ennek a lerakását. A fenti tulajdonságok pedig arra hivatottak, hogy összetartsák és beindítsák a működésedet.

családi fotózás gyerekfotó

fotós workshop

Érdekelnek a részletek

Győr

Szentendre

Zánka

Szentendre

Badacsony

Szombathely

Utómunka online kurzus fotósoknak

Az alkotás szabadsága

Tanulj hetente új utómunka technikákat!

ERRE VAN SZÜKSÉGEM